Akademia Molekularna | O nas
2
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-2,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.1,vc_responsive
 

O nas

Jean Bos

Dyplomowany Mistrz Kucharski Belgii i Francji, prekursor Kuchni Molekularnej w Polsce, ma 54 lata, pochodzi z Belgii z miasta Diepenbeek. W zawodzie kucharz pracuje od 34 lat. Jest absolwentem Wyższej Szkoły Kucharskiej w Mechelen w Belgii.

W latach 1974-87 pracowałem w kuchni pałacu królewskiego w Brukseli, jako szef kuchni dla króla Baudouina I i jego małżonki Fabioli gdzie najczęściej na stołach królowała jagnięcina oraz świeże ryby. Ponadto często towarzyszyłem królewskiej parze podczas oficjalnych wizyt, gdzie musiałem prezentować swoje umiejętności kulinarne, a było ich ponad 260.

W latach 1975-1987r przez trzy miesiące w ciągu roku pracowałem w pałacu prezydenckim u Prezydenta Habiyaraami w Ruandzie gdzie w ekstremalnych warunkach musiałem przygotowywać uroczyste kolacje dla Prezydentów różnych państw.

Pod koniec lat 80 pracowałem u boku najbardziej znanej osoby z świata kulinarnego, Paul Bocuse który wytłumaczył i pokazał na czym tak naprawdę polega sztuka kulinarna.

W latach 90 byłem szefem kuchni w pałacu księcia Rainera w Monako, a później szefem kuchni Grand Hotel de Cala Rossa na Korsyce,
który posiadał w tym czasie 2 gwiazdki w przewodniku Michelin. W tym czasie specjalizowałem się w przygotowywaniu potraw z owoców morza i różnego rodzaju ryb.

W marcu 2002 r. przez blisko pół roku byłem szefem kuchni w Hotelu Haffner w Sopocie, gdzie poznałem polską kuchnię staropolską. W 2002 r. w Mistrzostwach Polski w potrawach z dziczyzny, grzybów i owoców leśnych zdobyłem drugie miejsce. W tym konkursie zaprezentowałem potrawę o nazwie “Pieprz zająca w kurtce z sarniny z sosem z niebieskich jagód w najwspanialszej dekoracji jesiennej”.

We wrześniu 2003 r. poznałem Włodzimierza Janowicza który zaproponował mi posadę dyrektora d/s gastronomii w Pałacu Wiejce koło Skwierzyny. Tu pracowałem nad otwarciem pałacowej kuchni. W Pałacu Wiejce organizowałem szkolenia z różnych dziedzin sztuki kulinarnej, przekazując uczestnikom szkoleń swoje wieloletnie doświadczenie.

W lutym 2006 pojechałem do Hotelu Farmona i tam pracowałem do sierpnia 2007. W międzyczasie, w czerwcu 2007 otworzyłem Akademię Kuchni Molekularnej.

2006r. Otrzymałem Dyplom oraz medal „Najlepszy Kucharz Świata”.

2006r. Gotowałem dla finalistek Miss Świata w Polsce.

2008r. Zdobyłem Oskara Kulinarnego 2008 w kategorii Osobowość Kulinarna w Polsce.

W lutym 2008 otworzyłem pierwszą Restaurację Kuchni Molekularnej w Polsce – „Dolce Vita” Bydgoszcz.

2008r. Otrzymałem Wyróżnienie za aktywny przekaz sztuki kulinarnej Regionów Europy podczas Ogólnopolskiego Kulinarnego Zlotu Orłów 2008.

2008r. Nadano mi tytuł Honorowego Ambasadora Hrabstwa Kłodzkiego przez Wolnych Obywateli Hrabstwa Kłodzkiego.

2008r. Zostałem ustanowiony Honorowym Patronem Kapituły Kłodzkiego Klubu Kulinarnego podczas I Kulinarnego Festiwalu Kłodzkiego Pstrąga.

W lipcu 2008r. objąłem Honorowym Patronatem Targi Hotel-Gastro Meeting 2008.

Czerwiec 2008r. Zostałem ogłoszony trenerem polskiej reprezentacji wojskowej na Olimpiadę Kulinarną IKA 2008 w Erfurcie z ramienia Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, gdzie zdobyłem dwa brązowe medale.

Wrzesień 2008r. Byłem trenerem reprezentacji polskiej, Miłośników Dobrego Smaku, na Mistrzostwach Świata BBQ w Belgii.

Marzec 2012 r. Zostałem Honorowym Członkiem europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Deutschland.

Czerwiec 2013r. Zostałem trenerem polskiej drużyny „Team Polska Gastronomia” na Internationaler Leipziger Preis der Köche- GASTE 2013, Olimpiadę Kulinarną podczas Targów Lipskich w Niemczech.

2013r. Otrzymałem wyróżnienie: Oficer Orderu Leopolda II, od Jego Królewskiej Mości Króla Belgii Alberta II, za całokształt twórczości kulinarnej jako obywatel Belgii, ale zwłaszcza za moją działalność w Polsce.

Robert Harna

Współpraca z firmą cateringową „Akcent Catering”.

Kurs kuchni włoskiej, certyfikat ukończenia kursu.

Kurs kuchni włoskiej w szkole”Scuola alberghiera e di ristorazione di serramazzoni” we Włoszech w rejonie Emilia Romana, certyfikat

III miejsce w konkursie lodowym „Hit sezonu 2007”(finał regionalny)

Wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie „Młody kreator sztuki kulinarnej 2007”

II miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Olimpiada smaku 2007” w kategorii juniorzy.

III miejsce w ogólnoświatowym konkursie WACS „Globar chef challenge” w Budapeszcie (półfinały europy centralnej) udział jako asystent szefa kuchni Sebastiana Krauzowicza 2007

Udział w różnych eventach gastronomicznych m. in. „Mleko Expo2006” i „Mleko Expo2007” na których w 2007 roku zdobycie złotego medalu targów dla mleczarni OSM Garwolin, praca w restauracji „Esencja smaku” podczas targów euro gastro i inne.

II Festiwal kuchni śródziemnomorskiej, I festiwal dań wigilijnych i kuchni sylwestrowej – organizator pokazów.

Laureat Olimpiady kulinarnej „IKA Erfurt 2008” (Kapitan drużyny)

I miejsce w konkursie „IX Arte Culinaria Italiana 2009” (KWSG)

Półfinalista konkursu „Młody kreator sztuki kulinarnej 2009”

Praca dla Ambasady polskiej w Budapeszcie(bankiet 2008), oraz przygotowywanie przyjęcia dla przedstawicieli ambasady polskiej we Włoszech(2008)

Występy w Telewizji TVN w roli eksperta kulinarnego, oraz pokazy gotowania(Dzień dobry TVN 2008)

Laureat stypendium Prezesa Rady Ministrów. (Stypendium 2008/2009, ustanowione przez Donalda Tuska)

I miejsce w konkursie „Smaki europy 2009” Kamis

Nagroda od Prezydent m.st. Warszawy, Hanny Gronkiewicz-Waltz, za reprezentowanie polski w Olimpiadzie kulinarnej (2009)

Udział w VIII Polskich dniach w Maso Corto we Włoszech, z ramienia Euro Toques Polska (2010)

Udział w międzynarodowych targach i konferencjach Sirha 2011, oraz w konkursie Bocuse d’or 2011, w charakterze obserwatora.

II miejsce w kwalifikacjach regionalnych konkursu Primerba Cup 2011

Współpraca z firmą „Hellmans” w ramach konkursu dla konsumentów. Przygotowywanie cyklu przyjęć dla zwycięzców oraz działania promocyjne związane z marką, w formie warsztatów kulinarnych.

Tworzenie przepisów oraz stylizacja potraw, wraz z wykonaniem usług fotograficznych dla marki Hellmann’s w ramach promocji i wdrażania nowych produktów.

Współpraca z firmami takimi jak np.: Amica, Tefal, Gerlah, Zwilling, Blue Dragon, Twinnings, Pataks, Lubella, Lipton, Teka, Kenwood, Fissler, Jura, Mercedes, Ambasada Japonii, Castorama Polska, Pandora, Zwierciadło, Edipresse, Playboy i wiele innych.